Rabarberkruidkoek

Van rabarber wordt ik altijd heel blij. Het ziet er zo prachtig uit met die rode stengels en dat grote groene blad! Echt zo’n heerlijk zomerse plant. En de smaak en geur…. verrukkelijk! Maar goed, ik zal proberen niet al te lyrisch te worden. Hier komt een heerlijk, doch eenvoudig recept. Het leuke van deze rabarberkruidkoek is dat het gezonder is dan een doorsnee plak ontbijtkoek. Maar goed, dat is natuurlijk niet zo moeilijk, want ontbijtkoek bevat gruwelijk veel suiker. Dit heb je nodig voor een grote kruidkoek:

  • Een stuk of 4 lange stengels rabarber
  • 300 gram zelfrijzend bakmeel en theelepel extra bakpoeder
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 3 deciliter water
  • Een handvol gewelde rozijnen
  • 3 theelepels kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 1 theelepel kruidnagel
  • Peper en zout
  • beetje olie voor invetten bakblik

Mocht je een verantwoordere variant willen maken, dan gebruik je volkorenbloem, voeg je minder suiker toe of vervang je de basterdsuiker door honing of dadels.

Snij de rabarber in plakjes van een halve centimeter dik. Hou een paar lange stukjes over voor de decoratie. Als je kleine rabarberstengels hebt, gebruik je er natuurlijk meer dan 4. Maak de kruidkoekmix door bakmeel, bakpoeder, kruiden, basterdsuiker en water bij elkaar te voegen en met een lepel om te roeren tot een stevig mengsel. Voeg een mespunt zout toe en wat versgemalen zwarte peper. Voor een extra luchtig resultaat kun je het beslag nog even een half uurtje, afgedekt, op het aanrecht laten staan. Voeg tenslotte de rabarberstukjes en de gewelde rozijnen toe. Roer goed door. Doe het beslag in een ingevet bakblik. Ik heb een grote ronde gebruikt, maar andere vormen kunnen uiteraard ook. Versier de bovenkant met stengeltjes rabarber.

Foto van kruidkoek in rond bakblik. Aan de bovenkant versierd met kloksgewijs geplaatste rabarberstebgels

Bak de koek in de oven op 175 graden in maximaal 90 minuten gaar. De baktijd hangt ook af van de vorm die je gebruikt. Gewoon af en toe even prikken om te kijken of de koek al gaar is. Laat afkoelen voordat je de koek uit de vorm haalt. Ik weet dat dat moeilijk is, maar het wachten wordt beloond met een puntgaaf resultaat! Eet smakelijk!

Interesse in meer rabarberrecepten? Klik dan op onderstaande RabarberTAG.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie