Rabarber cheesecake

Het duurde even, maar ik heb eindelijk een paar rabarberstengels kunnen oogsten. Niet super veel, maar net genoeg voor dit heerlijke recept! Dit heb je nodig:

Voor de rabarbercompote:

  • Twee grote rabarberstengels (of 8-10 kleine)
  • een paar eetlepels suiker
  • Kaneel of kardemom

Voor de bodem: 

  • 200 gram Digestive biscuit
  • 75 gram roomboter

Voor de vulling:

  • 300 gram mascarpone
  • 300 gram volle kwark
  • 4 eieren
  • Rasp van 1 citroen
  • 100 gr. witte basterdsuiker
  • 2 eetlepels maizena
  1. Begin met het maken van de compote: Snij de rabarber in stukjes. Doe deze met drie eetlepels water en drie eetlepels suiker in een pan. Breng op laag vuur aan de kook. Roer regelmatig tot de rabarber een zachte moes wordt. Dit duurt ongeveer 5-10 minuten. Breng op smaak met wat kaneel of kardemom. Voeg evt. nog wat extra suiker toe als je het zoeter wilt.
  2. De bodem maak je door de biscuits fijn te malen in een keukenmachine of staafmixer. Smelt de boter in een pannetje en voeg de kruimels toe. Doe het mengsel in een ronde bakvorm (doorsnee 24 cm) die met bakpapier is bekleed en druk aan met de achterkant van een lepel.
  3. Doe de kwark, de mascarpone, de suiker en de geraspte citroenschil in een beslagkom. Klop met de mixer tot een glad beslag. Klop één voor één de eieren erdoor. Tot slot mix je twee eetlepels maizena door het beslag.
  4. Giet het kwarkbeslag op de taartbodem en verdeel voorzichtig een paar scheppen rabarbermoes over de taart. Mix de moes met een sateprikker voorzichtig door het kwarkmengsel zodat er een mooi gemarmerd patroon ontstaat. Als je een wat kleinere bakvorm hebt, kun je beter eerst de helft van de kwark in de vorm doen en dan een paar scheppen rabarber, en dan de tweede laag kwark en rabarber aanbrengen.
  5. Verwarm de oven op 180 graden. De eerste 10 minuten bak je de cheesecake op 180 graden. Daarna bak je hem nog 50 minuten op 150 graden. Check even of de taart er mooi bruin uitziet en stevig is geworden aan de randen. Hij zal in het midden nog wat wobbelig zijn, maar dat is okay.
  6. Laat de taart afkoelen in de oven en bewaar hem in de koelkast. Serveer de cheesecake met wat overgebleven rabarbercompote en een toefje slagroom.

IMG_20180524_083030

Eet smakelijk! Nog rabarber over? Probeer dan ook eens deze recepten:

Rabarberkruidkoek

Rabarcello

Rabarber-dadel trifle

 

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Henrike schreef:

    Dag Paulien, wat een heerlijk taart is de cheesecake met rabarber.

    Like

    1. Dank! Dat vindt ik leuk te horen!

      Like

Plaats een reactie